„Od niskiej emisji do wysokiej świadomości”

Na kartach kalendarza cztery ostatnie dni lata, po ciepłych kaloryferach można zauważyć natomiast, że ruszył właśnie sezon grzewczy, a to oznacza, że za chwilę powróci też temat smogowy. Naprzeciw temu właśnie problemowi ma wyjść kolejna kampania, mająca edukować społeczeństwo w zakresie szkodliwości często wypalanych w naszych piecach materiałów zawierających szkodliwe substancje.

Etykiety

Leśnicy poznali skarby i tajemnice powiatu gnieźnieńskiego

Jak już informowaliśmy, od środy do dzisiaj w Gnieźnie odbywał się 117. Zjazd Polskiego Towarzystwa Leśnego, którego hasłem przewodnim jest „Gospodarka i ochrona przyrody w lasach w oczekiwaniach społecznych”. Wczorajszy dzień poświęcony był na sesję terenową w ramach której uczestnicy Zjazdu – podzieleni na sześć grup – zwiedzali Wielkopolskę. Jedna z grup zdecydowała się zwiedzać powiat gnieźnieński. Ich przewodnikami byli: Rafał Jurke i Karol Soberski.

„Wielkopolska wieś – tradycja i nowoczesność”

W jaki sposób odbywa się wiejska produkcja i do czego służą poszczególne jej plony? Na takie i inne pytania odpowiadali liczni wystawcy, którzy przybyli do Gniezna przy okazji zorganizowanych a naszym mieście dożynek. My oczywiście przewędrowaliśmy od stoiska do stoiska, by także poznać kilka nieznanych zagadnień związanych z rolną produkcją.

Etykiety

Święto Plonów Gminy Kiszkowo!

Tegoroczna impreza w Kiszkowie, która miała miejsce w ostatnią sobotę sierpnia, odwoływała się do liczącej setki lat tradycji związanej z rolnictwem i plonami. Zwyczaj ten był praktykowany przez dawnych Słowian i plemiona nadbałtyckie. Nosił różne nazwy: „wyżynek”, „wieńcowe”, „okrężne”. Na Śląsku opolskim nazywane były „żniwniok”. Zawsze jednak chodziło o dziękczynienie za uprawy i o dobrą zabawę po pracowitym sezonie. Dawniej dożynki obchodzono pierwszego dnia jesieni, z czasem jednak ten termin przesuwano na wcześniejszy.

Etykiety

Gmina Łubowo podziękowała za tegoroczne plony!

Tegoroczne Dożynki Gminy Łubowo odbyły się tradycyjnie na terenie Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Uroczystości rozpoczęła msza święta, która sprawowana była w kościele z Wartkowic, na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego. Po eucharystii uczestnicy przeszli w korowodzie dożynkowym przed scenę, gdzie obrzęd dożynkowy poprowadził zespół „Wiwaty” z Pobiedzisk.

Etykiety

Obiekty chronione na trasie nawałnicy...

Nawałnica z 11 sierpnia br nie oszczędziła obszarów objętych prawnymi formami ochrony. Uderzenie przyszło z południa, od strony Nadleśnictwa Gniezno. Główny impet trąby powietrznej skierował się na kompleks Leśnictwa Mięcierzyn i Długiego Brodu. Ucierpiały lasy gospodarcze rosnące na siedliskach mieszanych z udziałem sosny. Pierwsze uderzenia przyjął na siebie Długi Bród, doszło do wyłomów powierzchniowych w formie dużych gniazd o masie ok. 40 tys. mszesc. o powierzchni łącznie 100 ha.

Dożynki Gminno-Parafialne odwołane!

- Burmistrz Miasta i Gminy Czerniejewo informuje, że Dożynki Gminno-Parafialne, które miały odbyć się 20 sierpnia 2017 r. w Żydowie zostały odwołane. Przyczyną odwołania jest sytuacja kryzysowa, która dotknęła bardzo silnie naszą gminę. Liczymy na Państwa wyrozumiałość - czytamy w komunikacie umieszczonym na stronie internetowej Gminy Czerniejewo.

Etykiety

Dramat pałuckich lasów...

Po tragedii piątkowej z nocy 11 sierpnia kolejne dni odsłaniają ogrom szkód w naszych lasach. Nawałnica połamała i wywróciła z korzeniami całe połacie. Na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych Toruń największe koncentrują się w Borach Tucholskich, szkody idą w mln msześc.. Ciężko doświadczone Nadleśnictwa Rytel, Czersk, Runowo, Zamrzenica, Woziwoda, Szubin, Przymuszewo i Gołąbki właśnie spisują na straty ponad 22 tys. ha lasu. Głównie sosnowego...

Miejskie parki zamknięte do odwołania

Ze względu na potężne zniszczenia, jakie dokonały się podczas piątkowej nawałnicy w całym mieście, szczególnie dotknięte przez wiatr Park Miejski im. gen. W. Andersa oraz Park Piastowski przy jeziorze Jelonek zostają do odwołania zamknięte. Zakład Zieleni Miejskiej, URBiS, Straż Pożarna oraz inne służby w najbliższych dniach będą pracować nad przywróceniem terenów zielonych do używalności, jednak czas, jaki będzie potrzebny na usunięcie zniszczeń nie jest jeszcze znany.

Z gryką na pędraki...

Wieloletnie obserwacje w Nadleśnictwie Gołąbki pozwoliły na określenie stałych miejsc występowania chrabąszcza, który na stałe zagnieździł się na powierzchni ok. 6,5 tys. ha. Leśnicy nazywają to zjawisko uporczywym pędraczyskiem, gdyż pośrednie fazy rozwoju owada odbywa w glebie i to przez kilka lat. W tym czasie pędraki są bardzo żarłoczne, potrafią ogołocić z korzeni prawie każde drzewko. Prawie, gdyż ma ulubione gatunki. Nieraz nasadzenia trzeba ponawiać kilka razy, nim będzie pewność, że drzewko poradzi sobie samodzielnie. Rodzi to frustrację leśników i generuje koszty gospodarowania. Taka to już specyfika pałuckich lasów, bogatych w siedliska, zbiorowiska roślinne, ale i nieprzyjazne owady.

Starostowie dożynek gminnych w Niechanowie wybrani!

W niedzielę, 20 sierpnia odbędą się Dożynki Gminne w Niechanowie. Komitet Dożynkowy zaproponował aby tegorocznej ceremonii dożynkowej przewodzili Maria Kozanecka i Robert Guziałek  W związku z tym Eugeniusz Zamiar, wójt gminy Niechanowo wspólnie z Zdzisławem Sikorą, przewodniczącym Rady Gminy Niechanowo i Marią Kierzek, przewodniczącą Komisji Rolnictwa Rady Gminy Niechanowo udali się do wytypowanych przez Komitet osób aby zaproponować im objęcie funkcji Starościny i Starosty Dożynek.

Etykiety

Dawnych wypieków też można posmakować

Jak dawniej wytwarzano, a potem pieczono chleb i bliny kanoniczne? O tym można przekonać się odwiedzając kramy kupieckie i osady rozstawione w ramach Koronacji Królewskiej. Na jednym ze stoisk historycznych takie właśnie wypieki są nie tylko wypiekane i potem prezentowane, ale także serwowane, a my postaraliśmy się poznać tajniki tego starego piekarnictwa.

Kuchnia myśliwska to tylko historia?

Do połowy X w. dzika zwierzyna stanowiła własność powszechną, polować mógł każdy, kto tylko udźwignął dzidę i łuk. Nie zachowały się jednak zapisy o sposobie przygotowania pożywienia, trudno dociec, jak wyglądało codzienne menu. Pewne jest, że do przyprawiania używano soli i dzikich ziół. Według Galla Anonima, najpopularniejszą metodą przygotowania mięsa było pieczenie na wolnym ogniu.

Więcej

Subskrybuj to źródło RSS