http://informacjelokalne.pl/images/banners/skwp_baner.jpg

Budynki przy ulicy Cymsa wkrótce zostaną oddane do użytku

Wyróżniony Budynki przy ulicy Cymsa wkrótce zostaną oddane do użytku

Zakończyły się już prace związane z budową dwóch budynków mieszkalnych wielorodzinnych: „senioralnego” (budynek nr 5a) i socjalno-komunalnego (nr 5) przy ul. Cymsa. Warto przypomnieć, że mieszkania w tych budynkach nie będą przeznaczone do sprzedaży, a zamieszkają w nich dotychczasowi najemcy lokali wchodzących w skład mieszkaniowego zasobu Miasta Gniezna, wybrani przez specjalnie do tego celu powołany zespół.


Budynki wykorzystują naturalne ukształtowanie terenu, które umożliwia wjazdy do garaży podziemnych z poziomu istniejącego obniżenia terenu. Usytuowane są prostopadle do ulicy Cymsa, z głównymi wejściami w ścianie szczytowej. Na działce o powierzchni 17.536 m2 powstały:
a) budynek wielorodzinny (nr 5a) z mieszkaniami komunalnymi i socjalnymi z przeznaczeniem dla seniorów, posiadający 3 kondygnacje naziemne oraz 1 kondygnację podziemną z przeznaczeniem na miejsca postojowe (22 stanowiska). W piwnicy oraz w części południowej przyziemia zlokalizowano pomieszczenia techniczne. Powstało łącznie 26 mieszkań o powierzchni od 30 do 50 m2.

Wszystkie mieszkania na parterze posiadają okna w formie portfenetrów zabezpieczonych zewnętrzną balustradą. Mieszkania na kondygnacjach wyższych posiadają loggie. Na kondygnacji przyziemia przewidziano dodatkowo pomieszczenia gospodarcze, wózkarni oraz suszarnię. W części środkowej wykonano pomieszczenie dla mieszkańców oddzielone od klatki schodowej szklaną ścianą.

Komunikacja w budynku odbywać się będzie poprzez wydzieloną i oddymianą klatkę schodową usytuowaną w środkowej części budynku. Z klatki schodowej przewidziano dodatkowe wyjście z budynku. Z uwagi na przeznaczenie budynku – dla seniorów, został on wyposażony w windę. Dodatkowo kondygnacja podziemna oraz wejścia do budynku zyskały monitoring wizyjny.

W sąsiedztwie budynku powstała strefa rekreacji z urządzeniami fitness oraz wiata. W celu zapewnienia bezpieczeństwa korzystania z powyższych zastosowana została nawierzchnia poliuretanowa. Budynek wraz z przypisanym mu zagospodarowaniem został wygrodzony. W budynku wykonano instalacje wewnętrzne: elektryczną, wodociągową, kanalizacyjną, centralnego ogrzewania, wentylację mechaniczną – garaż podziemny. Powierzchnia użytkowa budynku wynosi 1.952,52 m2 . Składa się na nią powierzchnia: mieszkań- 1.051,40 m2 , garażu – 530,43 m2 , komunikacji – 265,87 m2 , pomieszczeń technicznych – 104,82 m2.  
b) budynek wielorodzinny z mieszkaniami socjalnymi, chronionymi i komunalnymi (nr 5) posiadający 4 kondygnacje naziemne oraz 1 kondygnację podziemną z przeznaczeniem na miejsca postojowe (26 stanowisk). W poziomie piwnicy oraz w części południowej przyziemia zlokalizowano pomieszczenia techniczne, w tym kotłownię gazową obsługującą dwa budynki. Na parterze usytuowano lokal handlowo-usługowy z niezależnym wejściem oraz zapleczem.

Powstało łącznie 46 mieszkań o powierzchni od 30 do 50 m2. Na kondygnacji przyziemia przewidziano dodatkowo pomieszczenia gospodarcze, pomieszczenie rowerowni oraz suszarni.

Wszystkie mieszkania na parterze posiadają okna w formie portfenetrów zabezpieczonych zewnętrzną balustradą. Mieszkania na kondygnacjach wyższych posiadają loggie. Komunikacja w budynku odbywać się będzie poprzez wydzieloną i oddymianą klatkę schodową usytuowaną w środkowej części budynku. Z klatki schodowej przewidziano dodatkowe wyjście z budynku. W ramach zagospodarowania terenu powstał plac zabaw wyposażony w bezpieczną nawierzchnię z poliuretanu. W budynku wykonano instalacje wewnętrzne: gazową – kotłownia, elektryczną, wodociągową, kanalizacyjną, centralnego ogrzewania, wentylację mechaniczną – garaż podziemny. Powierzchnia użytkowa budynku wynosi 2.789,74 m2. Składa się na nią powierzchnia: usług 69,69 m2, mieszkań 1.632,76 m2, garażu 615,06 m2, komunikacji 387,65 m2 i pomieszczeń technicznych – 84,58 m2.   

Na całym terenie objętym inwestycją powstały drogi wewnętrzne wraz z oświetleniem. Na działce wykonano niwelację terenu oraz uporządkowana została zieleń. Całkowity koszt realizacji inwestycji to 15.442.617,55 zł, w tym dofinansowanie zewnętrzne z Banku Gospodarstwa Krajowego w wysokości ponad 2,1 mln zł.

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.